Här besvarar vi allt du kan tänkas vilja veta om impotens/erektil dysfunktion. Vi beskriver vem som drabbas, vilka orsaker som finns, vad du själv kan göra för att förbättra erektionen och vilken medicinsk behandling som finns.

  1. Vad är impotens?
  2. Impotens - vanligt men få män söker hjälp
  3. Orsaker till impotens
  4. Symtom
  5. Behandling
  6. Så förebygger du potensproblem

Vad är impotens?

Impotens, eller erektil dysfunktion som är det medicinska namnet på tillståndet, innebär att man har svårt att få ett användbart stånd vilket gör det svårt att genomföra samlag. Nästan alla män har någon gång problem med att få stånd. Enstaka tillfällen där man har svårt med erektionen beror ofta på stress, detta behöver man oftast inte göra så mycket åt. Får man långvariga och återkommande problem kan det kännas väldigt jobbigt och kan även påverka relationen till partnern. Vi vet att sex ökar välmåendet och oförmåga att ha sex, fast man önskar, kan leda till nedstämdhet. Målet med denna artikel är att du ska få hjälp och kunskap. Vi berättar om allt från vem som drabbas, vilka orsaker som finns, vad du själv kan göra för att förbättra erektionen och vilken medicinsk behandling som finns.

Impotens - vanligt men få söker hjälp

Så vanligt är impotens

Många män tror att de är ensamma om sitt problem, att impotens är något ovanligt. Detta är helt fel, impotens är vanligt. Studier pekar på att upp emot 20% av alla män har måttliga till svåra problem med potens. Andra studier pekar på att hälften av alla män över 40 års ålder har problem med att få stånd. Potensproblem är alltså väldigt vanligt, trots detta är det få som söker hjälp.

Vid vilken ålder kan man bli impotent?

Impotens, eller potensproblem, kan uppkomma i nästan alla åldrar. Svårigheter att få stånd kan komma redan i tonåren (oftast tillfälliga problem) men drabba män upp till pensionsålder och därutöver. Åldern kan vara en fingervisning om orsaken till potensproblemen, i yngre åldrar är det exempelvis vanligare med psykologiska problem. Ju äldre man blir ju vanligare blir det istället med hjärt-kärl relaterade orsaker, såsom åderförfettning, högt blodtryck eller diabetes. Kort sammanfattat kan man säga att det sker en ökning av förekomsten av impotens från 40-50 årsåldern och ju äldre man blir, ju vanligare blir det.

Så många söker hjälp för sina potensproblem

Faktum är att det är alldeles för få som söker hjälp för impotens. Svenskarna är de minst benägna i Europa att söka hjälp för potensproblem. Bara tyskarna är mer ovilliga att söka hjälp. Nästan 80% av svenska män med potensproblem har alltså ännu inte tagit tag i sitt problem. Men varför är vi så ovilliga att söka hjälp?

Källa: Sexual behaviour, sexual dysfunctions and related help seeking patterns in middle-aged and elderly Europeans: the global study of sexual attitudes and behaviours. Alfredo et al. 2006, World J Urol.

Varför söker man inte hjälp för sina potensproblem?

Det är tre huvudsakliga orsaker till varför man inte söker hjälp. Många med potensproblem tror inte att det är ett medicinskt problem. På ett sätt kan man säga att detta stämmer, eller man kan åtminstone säga att det inte behöver vara ett kroppsligt problem. Orsaken kan ju ofta vara psykologisk. Näst största gruppen anger att de har för dålig tillgång till vård. En stor andel uppger också att man skäms för att söka. Nästan 30% av svenska män har uppgett att de skäms så mycket att man har valt att istället leva med sitt problem i tysthet.

Källa: Sexual behaviour, sexual dysfunctions and related help seeking patterns in middle-aged and elderly Europeans: the global study of sexual attitudes and behaviours. Alfredo et al. 2006, World J Urol.

Orsaker till impotens

Nedsatt funktion i hjärt-kärlsystemet

  • Högt blodtryck
  • Tidigare hjärtinfarkt eller hjärtsvikt (nedsatt pumpförmåga av hjärtat)
  • Åderförfettning/ateroskleros
  • Diabetes (ger på sikt nedsatt blodflöde i penis)
  • Övervikt och dålig kondition
  • Genomgången Covid-19 infektion

Nervrelaterad orsak

  • Sjukdomar som bryter ner nerverna, som exempelvis MS eller Parkinsons sjukdom
  • Operation runt penis och prostata, t.ex. pga prostatacancer (kan skada nerverna)
  • Diabetes (ger även påverkan på nerverna vilket kan ge impotens)
  • Skador på ryggmärgen

Psykologisk orsak

Substans och medicinbiverkan

Hormonell orsak

  • Nedsatt produktion av testosteron
  • Minskade nivåer testosteron pga övervikt

Symtom på erektil dysfunktion

Erektil dysfunktion, vilket alltså innebär svårigheter att få stånd, brukar yttra sig på något av följande sätt:

  • Svårigheter att få en användbar erektion (penis kan bli lite hårdare men inte så hård att det går att genomföra samlag)
  • Problem med att behålla ståndet under hela samlaget. Erektionen kan slakna efter en stund men innan orgasm.

Andra sexuella problem som kan relateras till erektil dysfunktion/impotens

Behandling av impotens

Hjälpmedel

De två vanligaste och mest effektiva hjälpmedel som finns att köpa för att motverka impotens är vakuumpump och penisring. Nedan berättar vi lite om dessa två hjälpmedel.

Vakuumpump

Vad gör en vakuumpump?

För att få erektion krävs det att penisens svällkroppar fylls med blod. Har man problem att få erektion är det alltså för att blodet av någon anledning inte kan strömma ut i, och fylla svällkropparna. Då kan en penispump vara till bra hjälp. Oberoende av orsaken till att dina svällkroppar inte kan fyllas med blod kan vakuumpumpen vara till hjälp och den kan fungerar oavsett hur stora problem man har. Det vill säga både om du endast vill få hårdare erektion, eller inte kan få någon erektion alls.

Hur fungerar en vakuumpump?

Pumpen träs på penis och skapar sedan ett vakuum som gör att svällkropparna lättare kan fyllas med blod. När tillfredsställande erektion uppnåtts utjämnas vakuumet och pumpen avlägsnas. För att sedan underlätta att erektionen bibehålls kan man applicera en penisring kring roten av penis, som klämmer åt blodkärlen som går från penis, för att förhindra att blodet rinner tillbaka.

Vilken vakuumpump passar mig?

Det finns olika pumpar på marknaden med olika funktion, kvallité och prisklass. Med vissa pumpar du upp vakuumet för hand medan andra är batteridrivna. Endel har även automatiska spärrar som säkerställer att du inte pumpar upp för för högt tryck.

Penisring

Vad är en penisring?

En penisring, eller pubisring är ett hjälpmedel för att man ska kunna behålla erektionen under längre tid. Den kan även göra erektionen hårdare och en del upplever även att den ger ökad njutning. Det är, som det låter, en ring av fast material med olika elasticitet. Det vanligaste är att den är gjord av gummi, men det finns även de som är gjorda av metall, läder, plast eller trä.

Hur fungerar en penisring?

Penisringen fungerar genom att skapa blodstockning genom att klämma åt de kärl som går från penis. Man trär på den och placerar den vid penisringen. Det kan vara bra att först smörja in den med glidslem så att den inte fastnar lika lätt i behåring, det gör den även lättare att justera och få av.

Vilken penisring passar mig?

Genom att mäta omkretsen av penisroten och därefter räkna ut diametern kan du ta reda på vilken storlek som passar dig.

Vad ska jag tänka på/risker?

En penisring skall aldrig göra ont att ha på. Gör det ont sitter den fel eller är för liten. Avlägsna den då genast. Man ska aldrig använda en penisring längre än 20 minuter då längre tids blodstockning kan ge syrebrist i penis och riskera att skada olika strukturer. Förslagsvis skall man därför vara försiktig med att använda penisringar som inte är elastiska då de kan vara svårare att få av om penis svullnar upp mer än man vanligt.

Samtalsterapi och behandling av psykiska orsaker

Psykologiska orsaker är vanliga vid problem med potensen. Det kan handla om nedstämdhet och depression, ångestsjukdomar eller relationsproblem.

Nedstämdhet och depression

Depression är en folksjukdom och drabbar många svenskar varje år. När man insjuknat i depression är det vanligt att man tappar lusten att göra sånt som man normalt tycker om att göra. Många sover dåligt, man kan bli tankspridd, frånvarande och ha svårt med koncentrationsförmågan. Förutom att lusten att göra roliga saker så är det också väldigt vanligt att sexlusten minskar eller försvinner i samband med depression. Utan sexlust oftast ingen erektion. Att hjärnan är inställd på sex är oerhört viktigt för att skicka rätt signaler till penis för att erektion ska uppstå, och vid depression fungerar inte hjärnan som den ska. Just på grund av detta är potensproblem ofta inget stort problem när man är djupt deprimerad, eftersom lusten kanske ändå inte finns där. Det viktigaste är då att läka ut depressionen, så kommer sexlivet tillbaka.

Vad kan du göra själv?

  • Förändra din situation. I vissa fall kan man ana en utlösande faktor, så som en förlust eller en ohållbar social situation (kanske en arbetsplats eller en dålig relation). Om så är fallet ska man försöka förändra sin situation, gärna ta hjälp av någon anhörig då man kan ha svårt att själv ta initiativ när man är nedstämd.
  • Rör på dig! Fysisk aktivitet har mycket god effekt på depression, både på kort och längre sikt. Konditionsträning har bäst effekt men även styrketräning kan förbättra måendet. Dessutom förbättrar träning möjligheten att få erektion.
  • Prata med någon. Om du känner dig ledsen och nedstämd, prata med någon du har förtroende för. Blir det för tungt, hör av dig till någon professionell.

Vad kan vården göra?

  • Samtalsterapi. Vid lindrigare depression väljer man ofta att prova samtal med psykolog. Man får möjlighet att prata om sitt mående och får hjälp att hitta tekniker för att bryta dåliga tankemönster.
  • Medicinsk behandling. Ibland kan man behöva prata med en läkare om läkemedelsbehandling. Antidepressiva läkemedel kan ha god effekt på depressionen, och utläkningen av detta är oftast det viktigaste. Dock kan det vara bra att veta att det finns det vissa antidepressiva läkemedel som kan ge problem med potensen, läs mer om detta här.

Generell ångest

Det medicinska begreppet är egentligen generaliserad ångest. Att ha generaliserad ångest innebär att man har en förhöjd ångestnivå. Vanliga symtom på ångest kan vara oro i bröstet och i magen, svårt att slappna av, spänd i rygg och nacke, hjärtklappning, sömnsvårigheter med mera. Om man har ångest har kroppen mycket svårt att slappna av och att slappna av är väldigt viktigt för erektionen. När kroppen är spänd och hjärnan går på högvarv är det svårt att få lust till sex. Sexlust kräver ofta närvaro och fokus och för att få stånd behöver kroppen kunna slappna av. Att minska ångestnivån är alltså viktigt för att kunna få stånd.

Vad kan du göra själv?

  • Rör på dig! Precis som vid depression så har fysisk aktivitet mycket god effekt på ångest. Endorfinfrisättningen som sker efter ett träningspass minskar ofta ångesten direkt, men långvarig regelbunden träning kan också minska ångesten generellt på sikt.
  • Sömnen. Har du inte tidigare gjort att du själv kan göra för att förbättra din sömn så gör gärna det. Det finns många bra sömnhygieniska råd, så som att inte använda skräm för sent, inte ha mobilen i sovrummet, minska koffeinintag sista timmarna innnan läggdags, träna (men inte för sent), ha svalt i sovrummet, prova mindfullness. Bra sömn kan minska symtomen.

Vad kan vården göra?

  • Samtalsterapi. Samtal, framförallt kognitiv beteendeterapi (KBT) kan fungera bra vid generaliserad ångest men är inte förstahandsvalet. Generellt har man sett lite bättre effekt av samtalsterapi hos yngre. Är ångesten mer specifikt knuten till sex så kan dock samtalsterapi vara mer effektivt, då man har ett specifikt område att behandla.
  • Medicinsk behandling. Läkemedelsbehandling är förstahandsvalet vid generaliserad ångest. Ofta kan man behöva behandla under ganska långa perioder så det är viktigt att man, i samråd med sin läkare, hittar en behandling som fungerar bra.

Prestationsångest

Prestationsångest vid sex är mycket vanligt, och känslan är att det blir allt vanligare. Artisten Hampus Nessvold uttrycker detta träffande i en dokumentär på SVTplay (Hur är Hampus i sängen). Han berättar att han vill att sex med honom ska vara som en upplevelse, och är då mer fokuserad på att partnern hela tiden ska ha det bra än på att själv njuta. Att kunna "leverera" kan ge stor prestationsångest , det blir då svårt att slappna av vilket kan göra det det svårt eller omöjligt att få stånd.

Vad kan du göra själv?

  • Fundera själv på varför du är så mån om att prestera. Handlar det om att imponera på någon? Fundera på vilken relation du har till personen du har sex med och hur du vill att den ska vara och utvecklas. Vad kan du göra för att bli mer trygg i dig själv och i relationen? Om du har en fast partner, prata gärna med denna.

Vad kan vården göra?

  • I första hand kan det bli aktuellt med samtalsbehandling. Att fokusera på orsaken till prestationsångesten, varför är det så viktigt att kunna leverera? Terapin kan fokusera lite olika beroende på om man är i en fast relation eller inte, men bygger på att öka självkänslan och skapa en tryggare situation då ni ska ha sex. Vill du prata med en psykolog? Vi har psykologer med vana att prata om sex och prestationsångest. Läs mer här.

Relationsproblem

Problem i relationen spiller nästan alltid över i samlivet. Om kärnan till relationsproblemen är relaterade till sex bör man förstås prata om detta, men orsaken till att det knakar i relationen kan ju bero på så många olika saker. Relationer är inte enkla och, som du säkert vet, måste man satsa på och engagera sig i relationen för att den ska kunna växa och blomma.

Vad kan ni, som par, göra själva?

  • Sätt av tid för varandra! Vi bokar ofta in träning, sociala aktiviteter och annat i kalendern men vi glömmer ofta bort att boka in tid för att vara tillsammans i relationen. Det är lätt att tänka att den tiden kommer, men om man lever ett hektiskt liv är det väldigt lätt att tiden alldeles för sällan dyker upp av sig själv. Sätt av tid, gärna en fast kväll i veckan då ni ska umgås, utan tvång eller förväntningar. Det behöver inte handla om sex, men chansen är större att lust uppstår när man är tillsammans och ger varandra tid.
  • Försök byta perspektiv. Psykologisk forskning visar att vi människor tenderar att värdera det vi själva ger och gör i en relation mycket högre än det som partnern ger. Vi ser inte/värderar inte partnerns hushållsarbete, exempelvis, och risken är stor att han/hon tänker på precis samma sätt. Sätt dig i din partners skor några minuter och känn hur det känns, kanske kan du få några nya insikter.
  • Är du partner till en man med erektionsproblem, vilket skapar problem i samlivet? Vi har en skrivit en artikel just för dig. Läs mer om detta här.

Vad kan vården göra?

  • Har ni kört fast i samtalen och har svårt att komma vidare? Det bästa är att prata med en psykolog, parterapeut och/eller sexolog. Ibland har kommunen där man bor möjlighet att hjälpa till med familjeterapi. Vill du annars veta mer om möjlighet att prata med någon som är expert på relationsproblem, också kopplat till sex? Vi har också möjlighet att hjälpa till med detta. Läs mer här.

Läkemedelsbehandling

Det finns två huvudsakliga sätt att behandla erektil dysfunktion med läkemedel; antingen kan man behandla med en tablett eller så kan man använda sig av annan typ av behandling (mer information om detta nedan). Tablettbehandling är det absolut vanligaste och är i princip alltid förstahandsvalet om man ska medicinera på grund av potensproblem. Nedan följer en lista på de vanligaste tabletterna som finns för behandling av impotens:

  • avanafil (Stendra)
  • sildenafil (Viagra)
  • tadalafil (Cialis)
  • vardenafil (Levitra, Staxyn)

Alprostadil är andrahandsläkemedel vid impotens, vilket alltså används vid otillräcklig effekt av tablettbehandling. Alprostadil kan ges som injektion (Caverject) eller som uretrastift (Bondil) eller som en kräm (Vitaros).

Så förebygger du potensproblem

Börjar du närma dig 40-50 årsåldern, när impotens börjar bli allt vanligare? Kanske är du yngre eller äldre, man kan inte vara för gammal eller ung för att börja förebygga potensproblem. Dessutom, det du gör för att kunna fortsätta ha ett fungerande samliv är också bra för hela kroppen. Du har helt enkelt inget att förlora på att börja förebygga impotens!

Vad kan du göra själv?

  • Träna regelbundet. Träning, och framförallt konditionsträning, ökar blodflödet i hela kroppen. Ett bra blodflöde är nödvändigt för att kunna få erektion.
  • Gå ner i vikt. Viktuppgång kan påverka erektionen och lusten på många olika sätt, dels genom minskade nivåer testosteron men också via andra följdsjukdomar så som diabetes och högt blodtryck.
  • Sluta röka. Rökning ökar inte bara risken för hjärtinfarkt och stroke, den angriper även blodkärlen i penis och ökar risken kraftigt för att du ska bli impotent i förtid.
  • Minska stress. Detta är förstås lättare sagt än gjort, stress kan bero på så mycket. Träna är effektivt för att minska stresskänslan och de negativa effekterna på kroppen. Mindfullness fungerar för vissa. Kanske handlar det om att du behöver bli bättre på att säga nej, helt enkelt göra färre saker.
  • Minska alkoholintaget. För mycket alkohol ökar risken för potensproblem, både i stunden (om du är berusad) och på längre sikt.

Vad kan vården hjälpa till med?

  • Har du koll på blodtryck och blodsocker? Har du inte gått på hälsokontroll på länge och kollat blodtryck, blodsocker och blodfetter kan det vara bra att kontrollera detta. Detta erbjuds ofta via företagshälsovården, om du arbetar, men kan också göras på vårdcentralen i mån av tid.
  • Har du högt blodtryck? Se till att ditt blodtryck är väl medicinerat. Om du ligger för högt för ofta, prata med din läkare om det går att göra någon justering av medicineringen.
  • Har du diabetes? Se till att din diabetes är välkontrollerad, att blodsocker och blodfetter ligger bra. Samarbeta med din läkare och diabetessköterska för att lägga upp en bra plan. Engagera dig i din sjukdom, då kommer du hålla dig frisk mycket längre.

Har du frågor eller kommentarer till artikeln? Hör gärna av dig till oss.