I denna artikel riktar vi oss till dig som partner till en man med potensproblem. Vi berättar lite om vad man kan tänka på och hur ni kan återfå ett bra samliv. Vi diskuterar följande ämnen:

  1. Tänder han inte på mig längre?
  2. Psykologiska faktorer är alltid viktiga!
  3. Hur man börjar samtalet
  4. Vad man bör tänka på
  5. Vad man kan göra för att återfå sexlivet

Tänder han inte på mig längre?

Som partner till en man med svårigheter att få stånd kan man lätt lasta sig själva och tro att problemet består i att mannen inte längre är attraherad. Detta är ett vanligt missförstånd hos partners till män med potensproblem och skapar osäkerhet i relationen. När du som partner blir orolig och drabbas av tankar på att du kanske inte är tillräckligt attraktiv, finns risken att man glider isär relationsmässigt. Man slutar att ta initiativ till fysisk kontakt och undviker sexuella situationer för att inte riskera att känna sig avvisad eller oönskad om erektionen uteblir. Tyvärr är risken stor att mannen reagerar på precis samma sätt som du, men av en annan orsak. Att inte kunna få stånd kan vara skambelagt och för att undvika risken att stå inför dig, som partner, med ett slakt stånd är risken stor att han undviker fysisk kontakt och slutar med sexuella initiativ. Det är viktigt att veta att mannen kan vara väldigt sugen på sex utan att kunna få erektion. Det är bra att ta tag i problemet snart, innan glöden i relationen falnar. Vi ska ge dig några tips om hur du kan tänka!

Psykologiska faktorer

Hur mår mannen? Det finns många orsaker till potensproblem (se länken) men även om orsakerna från början är kroppsliga så drabbas man ofta av stress och oro för utebliven erektion efter att man haft svårt att få stånd. Detta kan göra det ännu svårare att få en användbar erektion. Psykologiska orsaker till potensproblem är väldigt vanliga, framförallt i yngre åldrar men förekommer även hos medelålders och äldre män. Det kan handla om en önskan (eller upplevda krav) att prestera sexuellt, som gör det svårt att slappna av. Andra orsaker kan vara att man är nedstämd, stressad av att ha för mycket att göra eller att man lider av ångest. Vid depression minskar sexlusten hos de flesta och i en stressad livssituation kan kroppen rent biologiskt ha svårt att slappna av, vilket är nödvändigt för att kunna få erektion. Relationen är förstås också viktig. Få män, precis som kvinnor, har sexlust om relationen inte fungerar. Det finns ofta fördomar om att män alltid är villiga, oavsett humör, vilket helt enkelt inte stämmer. Är relationen i obalans kommer (oftast!) även lusten och förmågan till erektion drabbas.

Hur man börjar det svåra samtalet

Svårigheter med att få eller behålla ståndet kan vara skambelagt för mannen och att prata om det kan upplevas som minerad mark. Det är viktigt att prata med mannen om ämnet utan att skambelägga men också att undvika att förmedla en känsla av att man “tycker synd” om sin partner. Hur kan man börja ett samtal om potensproblem? Det finns förstås många olika sätt, och vi människor är olika och pratar på olika sätt. Ett tips är att bra att prata utifrån sig själv och sina känslor och önskningar. På så sätt kan man bjuda in mannen till att själv prata om sina problem, när han känner sig redo. Brukar man inte prata om sex kan man prata om lite mer generella saker, som hur ofta man vill ha sex. Kanske har du som partner en tid på dygnet då du oftast är mer sugen på sex, du kan fråga mannen om det samma gäller honom. Det handlar till en början helt enkelt om att bryta isen och börja prata!

Vad man bör tänka på

Att börja prata om sex kan vara känsligt och obekvämt för många, kanske även för dig som partner. Var beredd på att det kan ta tid för mannen att öppna sig, det är inte säkert att man kommer så långt vid det första trevande samtalet. Men ge inte upp hoppet! Det är viktigt att tänka på att det finns många sätt att ha sex, penetrerande samlag är självklart inget måste. Om det finns andra sätt att ha sex på som du uppskattar, som inte innebär penetration, berätta gärna detta för mannen och att du är helnöjd ändå! Försök också att få till tajmingen. Detta är alltid svårt, vi människor kan tyvärr inte läsa varandras tankar. Men om mannen har en stressig kväll eller en stressig period är det mindre sannolikt att ni kommer att få till det. Då kan det vara bättre att vänta lite, och istället fokusera på att hitta ett vardagsliv som fungerar där ni sätter av tid för varandra. Stäng gärna av mobiltelefoner eller lägg dem i ett annat rum för att ha fullt fokus på varandra.

Vad man kan göra för att återfå samlivet

Det finns mycket du kan göra för att återfå sexlivet, eller att få det sexliv du/ni vill ha. Här kommer några korta tips på vad ni kan göra.

  • Börja prata! Det är bra att prata om sex, och börja gärna i mer generella termer (läs ovan). Utgå från dig själv och dina önskningar.
  • Sätt av tid för varandra. Bestäm exempelvis en kväll i veckan då ni ska göra något tillsammans. Det behöver inte vara planerat sex, utan kan handla om att man är närvarande hos varandra. Kanske se en film, kanske bara sitta och prata. Och stäng av mobiltelefonen!
  • Knakar det i relationen? För de flesta är det jätteviktigt att relationen fungerar för att man ska vara sugen på sex. Börja med punkten ovan, att sätta av tid för varandra för att kunna prata. Har ni kört fast? Diskutera gärna med en parterapeut eller psykolog (länk till vår information om psykologhjälp)
  • Prova att skippa penetrationssex under en period. Detta kan minska stressen för mannen. Det finns många andra sätt att ha sex på!
  • Alkohol och nikotin. Visst kan man uppleva att alkohol ger tillfälligt minskad ångest och oro men det är också något försvårar möjligheten för mannen att få erektion. Om ni ofta brukar dricka alkohol i samband med sex, prova att avstå!

Har du frågor eller kommentarer till artikeln? Hör gärna av dig till oss.