Artikeln handlar om antidepressiva läkemedel och några av de vanligaste biverkningarna - nämligen sexuella biverkningar. Här får du tips om hur du kan minska besvären så du kan återfå ett fungerande samliv.
- Depression och ångest
- Vilka sexuella biverkningar får man av antidepressiva läkemedel?
- Biverkningar hos olika läkemedelsgrupper
- Vad kan man göra om man fått sexuella biverkningar av antidepressiva mediciner?
- Dessa antidepressiva ger minst sexuella biverkningar
Depression och ångest
Läkemedel mot depression och ångest kan vara väldigt effektiva som behandling mot dessa sjukdomar, men flera av preparaten har tyvärr sexuella biverkningar. I början av en depression eller vid svår ångest då man börjar med medicineringen är sexlusten ofta inte ett så stort problem, då dessa sjukdomar i sig ofta ger en klart minskad eller i vissa fall helt utsläckt sexlust. Upp emot hälften av de personer med obehandlad depression har sexuella problem i någon omfattning. För många upplevs det dock som ett problem först när man börjar tillfriskna och mår bättre. Många önskar då återfå sitt sexliv, man märker att livsglädjen kommit tillbaka men sexlusten uteblir. Om detta inträffar kan man prata med sin läkare om att eventuellt trappa ner medicinen eller skifta preparat, detta är dock förstås inte något man ska göra på egen hand.
Vilka sexuella biverkningar får man av antidepressiva läkemedel?
De vanligaste sexuella biverkningarna som orsakas av antidepressiva mediciner är nedsatt lust och oförmåga att få orgasm och/eller ejakulation. Erektil dysfunktion, alltså svårigheter att få stånd, förekommer också men är inte lika vanligt.
Biverkningar hos olika läkemedelsgrupper
SSRI, SNRI och tricykliska antidepressiva
SSRI, SNRI och tricykliska är de tre grupper av antidepressiva mediciner som ger mest sexuella biverkningar. SSRI är väldigt vanliga mediciner vid depression och ångest, och exempelvis Sertralin eller escitalopram är förstahandsalternativ i många regioner i Sverige. Både Sertarlin och Escitalopram kan ge minskad sexlust och erektionsproblem, impotens förekommer som biverkan hos dessa mediciner. SNRI är, precis som läkemedelsgruppen ovan (SSRI) effektiva mediciner mot depression och ångest. Man börjar sällan med dessa preparat utan de blir oftast aktuella först efter att man provat någon SSRI medicin. Biverkningarna liknar de man ser vid SSRI-behandling. Tricykliska läkemedel är inte heller någon typ av medicin som man påbörjar som första medicinering vid depression utan är ofta ett preparat som används senare, vid uteblivet effekt av SSRI eller SNRI.
Mirtazapin
Mirtazapin är ett ganska vanligt preparat vid depression och används ofta om man har både sömnsvårigheter och depression. Det är också en medicin som ofta används i kombination med exempelvis SSRI, framförallt om man haft otillräcklig effekt på behandling med enbart SSRI. Mirtazapin har inte lika mycket sexuella biverkningar som övriga antidepressiva läkemedel och kan därför vara ett alternativ att prova.
Vad kan man göra om man fått sexuella biverkningar av antidepressiva mediciner?
- Diskutera sänkning av dosen eller utsättning med din läkare. Flera av de sexuella biverkningarna är dosberoende och problemen kan alltså försvinna eller åtminstone minska vid dosminskning. Om depressionen läkt ut kan man förstås också disktuera uttrappning medicinen.
- Skifta läkemedel? Medicinerna Voxra, Aurorix och Mirtazapin ger mindre sexuella biverkningar och kan vara alternativ att prova om dessa biverkningar uppstår och ger besvär.
- Drug holiday. En dag före planerad sexuell aktivitet kan man hoppa över medicinen. Detta har visat sig ge minskade problem i sexlivet. Bara en dag hoppas över och medicinen återupptas sedan. Diskutera med din läkare om denna metod kan vara lämplig för dig.
Dessa antidepressiva ger minst sexuella biverkningar
Bupropion (Voxra) är ett antidepressivt läkemedel som inte ger minskad lust eller impotens. Om du stått på din antidepressiva medicin under en period och upplever att du mår bättre psykiskt men trots detta inte fått tillbaka din lust och har problem med potensen kan du diskutera med din läkare om ett eventuellt byte av medicin. De sexuella biverkningarna vid de vanliga antidepressiva medicinerna känner de allra flesta läkare till och preparatbyte på grund av dessa biverkningar är ganska vanligt, så frågan kommer inte att förvåna läkaren. Som det står ovan skulle man även kunna prova behandling med Mirtazapin, som har mindre sexuella biverkningar än de andra vanliga medicinerna vid depression. Slutligen kan även Moklobemid (Aurorix) vara ett alternativ.
Har du frågor eller kommentarer till artikeln? Hör gärna av dig till oss.