För tidig utlösning / Prematur ejakulation
I denna artikel förklarar vi bland annat vad för tidig utlösning är och vad man kan göra åt det. Hur vanligt är det egentligen, och hur lång tid kan en genomsnittlig man hålla ut?
- Vad innebär för tidig utlösning?
- Hur vanligt är det med för tidig utlösning?
- Hur lång tid till utlösning är vanligt?
- Vad kan för tidig utlösning bero på?
- Vad kan jag göra för att hålla ut längre?
- Hur kan jag få hjälp med för tidig utlösning?
Vad innebär för tidig utlösning?
För tidig utlösning brukar medicinskt definieras med utlösning som kommer inom 1 minut efter påbörjat samlag och att mannen inte upplever sig ha kontroll över utlösningen. Det kan också vara att man inte hinner till penetrerande samlag. Att återkommande uppleva för tidig utlösning kan i sin tur ge negativa psykologiska följder. Bland annat kan det göra att man får dålig självförtroende i sexuella situationer och påverka självkänslan negativt.
Hur vanligt är det med för tidig utlösning?
Alla män kan ibland få utlösning tidigare än de önskar. Det är helt normalt och ingenting man behöver oroa sig för. Bland svenska män är det cirka 40 procent mellan 18-70 års ålder som av och till får förtidig utlösning.
Förekomsten av de som nästan alltid, eller alltid, besväras av för tidig utlösning beräknas vara runt 5-8% av alla män. Förekomsten verkar vara samma när man jämför Sverige med andra länder.
Hur lång tid till utlösning är vanligt?
Definitionen av normal tid till utlösning brukar vara mer än 2 minuter. Nya undersökningar har visat att vanligast angivna tiden till utlösning hos män under samlag ligger mellan 5 och 14 minuter. Man har också diskuterat om omskurna män har kortare tid till utlösning än de som inte är omskurna, det är däremot ingenting man har kunnat se i studier.
Vad kan för tidig utlösning bero på?
Det finns flera olika orsaker till för tidig utlösning och det är inte helt klart vad som gör att man drabbas. Det verkar ofta vara en kombination av flera olika orsaker där både psykologiska och biologiska faktorer samspelar.
Biologiska faktorer som man tror kan spela viktiga roller är: ärftlig benägenhet, nivåer av kemiska substanser i hjärnan(signalsubstanser) där signalsubstansen Serotonin verkar vara viktig. Man har också kunnat se att både inflammation och infektion i prostata kan påverka tiden till utlösning.
Psykologiska faktorer som kan påverka tid till utlösning är bland annat: Prestationsångest,stress, oro, depression, känsla av brist på intimitet, dåligt självförtroende, problem i relationen till sin partner och tidigare sexuella upplevelser.
Vad kan jag göra för att hålla ut längre?
Oavsett orsak till återkommande för tidig utlösning kan man många gånger komma långt genom egna åtgärder. En enkel metod kan vara att onanera innan samlag, då tiden till utlösning oftast blir längre när man upprepar stimulans. Viktigt är också att öka kroppsmedvetenheten och bli uppmärksam på kroppens signaler.
- Stast-stop tekniken: detta är en välbeprövad metod. Den kan utföras genom onani, eller tillsammans med partner. Tekniken går ut på att bli stimulerad tills man är nära orgasm, därefter pausa, tills känslan av att orgasmen är nära går över, och sedan börja igen. Detta upprepas sedan några gånger. Denna teknik kan man med också fördel göra under rådgivning.
- Bedövningsspray. Vilken ger en övergående minskning av känslighet vid stimulering.
Hur kan jag få hjälp med för tidig utlösning?
Idag finns det flera olika sätt att få hjälp med för tidig utlösning. Behandling kan göras både genom rådgivning, via psykolog eller med läkemedel. Inte sällan kan kombinationen av ovanstående vara att föredra.
Läkemedel: De läkemedel som idag är aktuella för behandling är i första hand antidepressiva läkemedels som beroende på typ av läkemedel kan tas antingen vid behov eller som regelbunden behandling. Hos män som dessutom har erektionsproblem kan potensläkemedel vara ett alternativ.
Har du frågor eller kommentarer till artikeln? Hör gärna av dig till oss.