Diabetes och potensproblem

Diabetiker får ofta svårigheter med att få stånd. I denna artikeln får du lära dig varför och vad du kan göra för att återfå potensen och sexlivet.

  1. Sex är säkert vid diabetes, men var förberedd
  2. Kan diabetes ge potensproblem?
  3. Kan potensen förbättras om min diabetes förbättras?
  4. Sexlust och diabetes
  5. Kan diabetes ge svårigheter att få orgasm?
  6. Påverkar metformin sexlusten eller potensen?
  7. Diabetesläkemedel och potensproblem
  8. Behandling av potensproblem för diabetiker

Sex är säkert vid diabetes, men var förberedd

Det finns diabetiker som blir rädda för att ha sex efter de fått sin diagnos. Det finns mycket information att läsa på internet, bland annat på olika forum och det kan vara svårt att sålla bra från dålig information. Sex är dock inte farligare än någon annan typ av fysisk aktivitet vid diabetes, det gäller bara att vara förberedd och ha kontroll på sitt blodsocker. Egentligen är det tvärtom, sex är precis som annan fysisk aktivitet är nyttig för dig! Sex har även andra positiva fördelar, såsom känsla av ökad närhet i ett intimt förhållande eller frisättning av hormoner som gör att vi mår bra. Det är framförallt för diabetiker som använder insulin som det kan vara bra att ha lite extra kontroll på sitt blodsocker vid sex, då risken för hypoglykemier (lågt blodsocker) kan vara högre. Om detta gäller dig kan det vara bra att ha något sött nära till hands, såsom druvsocker eller någon söt dryck.

Kan diabetes ge potensproblem?

Ja, diabetes kan ge svårigheter att få stånd, alltså problem med potensen. Potensproblem är nästan fyra gånger vanligare hos patienter med diabetes. Diabetes är en sjukdom där det cirkulerande blodsockret ökar. Orsaken till detta kan vara att kroppen slutar producera insulin, som vi diabetes typ 1, eller att insulinet inte har lika god effekt som tidigare (så kallad insulinresistens) som vid diabetes typ 2. För högt blodsocker under lång tid påverkar alla blodkärl i kroppen, även i penis, som gör att blodflödet kan minska. Utöver detta kan diabetessjukdomen även ge försämrad funktion hos nerverna i kroppen. För att man ska kunna få stånd måste nerverna skicka signaler till penis och blodkärlen i penis måste kunna vidgas för att öka blodflödet. Eftersom båda dessa funktioner kan försämras hos diabetiker kan diabetes ge potensproblem.

Kan potensen förbättras om min diabetes förbättras?

Ja, för de allra flesta. Vid förbättrad kontroll av din diabetes och, framförallt, ökad fysisk träning som ger goda effekter på hjärta och blodtryck gör att potensen kan förbättras. Som vi skrev ovan, potensen kräver blodcirkulation och nervaktivering. Alltså, om blodcirkulationen förbättras så kan också potensen förbättras. Hur stor förbättring man kan se beror bland annat på hur länge man haft sin diabetes, men det är absolut värt börja träna för det kan ge goda resultat.

Sexlust och diabetes

Sexlusten varierar i ett förhållande, ibland har man mer ibland mindre. Detta är alltså för det mesta helt normalt. Om man märker en varaktig skillnad efter att ha insjuknat i diabetes finns dock en risk att det kan vara kopplat till sjukdomen, diabetes kan ge minskad sexlust. Det finns studier som visar på att uppemot en tredjedel av alla diabetiker har minskade testosteronnivåer i blodet, vilket kan ge symtom såsom minskad sexlust men ger mer sällan erektionsproblem. Man tror att de sjunkande testosteronnivåer som ses hos vissa diabetiker bidrar till den minskade sexlusten. Behandling av testosteron har i studier visat sig öka sexlusten men effekten på erektionsproblemen är tveksam.

Kan diabetes ge svårigheter att få orgasm?

Diabetessjukdomen påverkar nerverna i kroppen vilket gör att känseln kan minska. Nedsatt känsel gör att sexuell stimulans inte känns lika tydligt vilket gör att det kan vara svårare att få utlösning. Det finns också diabetiker som rapporterar problem med för tidig utlösning. Även hos dessa personer kan nedsatt och förändrad funktion i nervsystemet kan vara orsaken.

Påverkar metformin sexlusten eller potensen?

Nej, metformin påverkar varken sexlusten eller potensen. Under rubriken nedan kan du läsa om vilka diabetesläkemedel som kan ge svårigheter att få stånd.

Diabetesläkemedel och potensproblem

Kan diabetesmediciner ge impotens eller potensproblem? Flera andra typer av läkemedel kan svårigheter att få stånd, där antidepressiva mediciner är en av de vanligaste orsakerna. Läkemedelsbehandling vid diabetes består i huvudsak av två viktiga komponenter, tabletter eller insulin. Insulin används framförallt av typ-1 diabetiker men kan även bli aktuellt för typ 2 diabetiker i ett senare skede. Ger insulinbehandling någon påverkan på erektionsförmågan? Nej, insulin är hormon som kroppen normalt själv producerar, men som även kan tillföras på konstgjord väg. Överdosering av insulin kan förstås ge en hypoglykemi (lågt blodsocker) som kan göra det svårt att genomföra ett samlag men förmågan återkommer när sockret är återställt.

Forskningen har gått framåt vad gället tablettbehandling av diabetes de senaste åren, och numera finns många mycket bra alternativ för typ 2 diabetiker. Det är framförallt en vanlig diabetesmedicin som kan ge potensproblem eller impotens - pioglitazone. För Pioglitazone är svårigheter att få stånd en vanlig biverkan, så upplever du svårigheter med erektionen efter att du börjat med pioglitazone rekommenderar vi att du pratar med din läkare.

Behandling av potensproblem för diabetiker

Behandlingen vid potensproblem hos diabetiker skiljer sig inte i stort från behandling av andra personer. Här följer dock några tips på bra sätt att behandla problemen för diabetiker.

  • Motionera! Fysisk aktivitet ökar blodflödet i kroppen och kan minska dina erektionsproblem.
  • Förbättra din kost och dina värden. Tänk på vad du äter och diskutera med din läkare om du kan förbättra din behandling ytterligare, kanske behövs någon medicinjustering? Detta ger framförallt skillnad på sikt, då du genom förbättrad kontroll av diabetesen minskar risken för ökade problem med impotens.
  • Tabletter! Behandling med fosfodiesterashämmare, så som t.ex. Sildenafil kan ge mycket god effekt. Om du vill kan du gå igenom vårt formulär för att se om denna behandling skulle passa dig.
  • Hjälpmedel. Prova hjälpmedel såsom penisring eller vakuumpump. De kan förbättra och förlänga erektionen.

Har du frågor eller kommentarer till artikeln? Hör gärna av dig till oss.